آذربایجانغربی با دارا بودن بیش از پنج هزار مدرسه و حدود ۶۷۰ هزار دانش آموز نیاز مبرمی به پنج هزار کلاس درس جدید دارد که به رغم راه اندازی نهضت مدرسه سازی، این کمبود همچنان پاشنه آشیلی در مثلث آموزشی ایده آل در استان است که اضلاع آن را فضا، نیروی انسانی و محتوا تشکیل می دهند.
به گزارش نیکوکار، شهرستانهای پیرانشهر، سردشت، ارومیه ( مدیریت آموزش و پرورش نواحی یک و ۲) شوط، اشنویه، نقده، منطقه سیلوانا و بوکان در آذربایجان غربی در ردیف مناطق آموزشی با نیاز خاص به گسترش و توسعه فضای آموزشی هستند که یک اقدام فوری و ضربتی برای رهایی از این چالش را می طلبند.
به گفته مسوولان اداره کل نوسازی توسعه و تجهیز مدارس آذربایجان غربی، سرانه فضای آموزشی استان هم اکنون ۴.۲ متر مربع و زیر بنای آموزشی موجود برای فضای آموزشی و غیر آموزشی نیز ۲.۲ میلیون متر مربع در مناطق ۲۴ گانه آموزشی است که به رغم تلاش های انجام شده هنوز نیازمند بیش از ۱.۵ میلیون مترمربع زیربنای جدید است تا حدودی به استانداردهای کشوری نزدیک شود.
میانگین کشوری در این زمینه هماکنون ۵.۲۹ است و این در حالی است که استاندارد جهانی این شاخص هشت مترمربع تعیین شده و رسیدن به آن بسیار سخت برآورد می شود.
ساخت ۲ هزار کلاس درس نیاز آذربایجان غربی برای دستیابی به میانگین کشوری
براساس اظهارات مدیرکل آموزش و پرورش آذربایجانغربی سرانه فضای آموزش در استان، زیر چهار مترمربع است که برای رسیدن به میانگین فضای آموزشی کشور باید سالانه ۲ هزار کلاس درس ساخته شود.
علی مطهری با بیان اینکه میانگین سرانه فضای آموزش کشور هماکنون ۵.۲۹ است، افزود: این شاخص در آذربایجانغربی چهار مترمربع بوده و این در حالی است که استاندارد این شاخص هشت مترمربع تعیین شده است.
وی ادامه داد: در ارتقای این شاخص نیاز به همکاری نهادهای مختلف داریم تا بر اساس تکلیف برنامه هفتم توسعه به سرانه فضای آموزشی ۵.۵ مترمربع دست یابیم.
مطهری با اشاره به اینکه آذربایجان غربی هم اکنون در سرانه فضای آموزشی در رتبه ۲۸ کشوری قرار دارد، اضافه کرد: امیدواریم با یک برنامه ریزی مناسب و همراهی همه بخش ها این رتبه ارتقا یابد.
مدیرکل آموزش و پرورش آذربایجان غربی با تاکید بر تحصیل ۶۸۰ دانش آموز در مدارس استان افزود: ۵۹۳ هزار و ۳۸۰ دانش آموز در مدارس دولتی اکنون مشغول به تحصیل هستند که ۴۳۱ هزار و ۷۸۳ نفر شامل بیش از نصف دانش آموزان در مقطع ابتدایی تحصیل میکنند.
۵۹۳ هزار و ۳۸۰ دانش آموز در مدارس دولتی اکنون مشغول به تحصیل هستند که ۴۳۱ هزار و ۷۸۳ نفر شامل بیش از نصف دانش آموزان در مقطع ابتدایی تحصیل میکنند.
مطهری گفت: ۱۴۶ هزار و ۱۰۳ نفر در دوره متوسطه اول و نزدیک به همین تعداد نیز در دوره متوسطه دوم مشغول به تحصیل هستند.
وی با بیان اینکه ۵۰ درصد دانش آموزان متوسطه دوم باید در رشته نظری و ۵۰ درصد دیگر در رشتههای فنی و کاردانش باشند، اظهار کرد: بیش از ۶۲ هزار و ۶۵۰ دانش آموز در رشتههای نظری، ۲۲ هزار و ۳۱۵ دانش آموز در رشتههای فنی و حرفهای و بیش از ۱۷ هزار و ۷۰۰ نفر نیز در رشتههای کاردانش در خال تحصیل در مدارس آذربایجانغربی هستند.
مدیرکل آموزش و پرورش آذربایجان غربی ادامه داد: تراکم دانش آموزان در کلاسهای فنی و کاردانش باید پایین باشد و اکنون نیز در راستای بالا بردن فضای آموزشی در این مقاطع باید تلاش بیشتری داشته باشیم.
مطهری با بیان اینکه ۴۳ هزار نفر همکار فرهنگی در کالبد آموزش و پرورش فعال هستند، افزود: ۲۰ هزار و ۴۰۷ همکار مرد و ۲۰ هزار و ۸۹۸ همکار زن در بخشهای مختلف آموزش و پرورش استان همکاری دارند.
آذربایجان غربی نیازمند مشارکت جدی خیران در زمینه مدرسه سازی است
استاندار آذربایجان غربی با بیان اینکه کمبود سرانه فضای آموزشی در استان با بودجه استانی و کشوری جبران شدنی نیست، گفت: در این مسیر نیاز جدی به حضور خیران داریم.
رضا رحمانی با تاکید بر لزوم آغاز کار جهادی در ساخت مدارس اضافه کرد: با گذر زمان نباید شاهد پسرفت در سرانه آموزشی بود بلکه به همراه خیران باید کار جهادی انجام داد و به سمت ارتقای سرانه آموزشی پیش رفت و از همه فرصتهای مدرسه سازی استفاده کرد.
وی اظهار کرد: خیران مدرسه ساز استان حرمت والایی دارند و دغدغه دانش آموزان و بچههای این مرز و بوم را خوب میدانند و در پی ارتقای سطح آموزش هستند.
رحمانی افزود: بازماندگان از تحصیل در آموزش و پرورش نباید به پنج هزار نفر میرسید حال که به این عدد و آمار رسیده باید در صدد کمتر کردن این عدد باشیم و با عملکرد چند بعدی درصدد کاهش جمعیت بازمانده از تحصیل باشیم.
استاندار آذربایجان غربی با تاکید بر لزوم توسعه در مسیر آموزش ادامه داد: هیچ کشوری پیشرفت نکرده است مگر با پیشرفت و توسعه آموزش و پرورش؛ بنابراین گامهای توسعه و آبادنی در گرو تغییر و پیشرفت در کالبد آموزش وپرورش است.
رحمانی افزود: آذربایجانغربی استانی فرهنگی است و پتانسیلهای خوبی برای پیشرفت دارد که باید به کیفیت آموزش و سرانه آموزش آن دقت بیشتری کرد تا شاهد بالا آمدن رتبه آن در جدول آموزش کشور شد.
سرانه آموزشی سه ناحیه شهرستان ارومیه کمتر از ۴ مترمربع است
فرماندار ارومیه با اشاره به اینکه سرانه آموزشی در سه ناحیه این شهرستان کمتر از چهار مترمربع و ۲ ناحیه کمی بیش از سه متر مربع است، گفت: خیران و گروههای جهادی ارکان اساسی در ارتقای سرانه فضای آموزشی و تسریع امور هستند و جمع آوری مدارس کانکسی نیازمند همت همگانی است.
غلامحسین عماری افزود: سرانه فضای آموزشی در مدیریت آموزش و پرورش ناحیه یک ارومیه طبق آمار ارائه شده توسط اداره کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان ۳.۷۴ مترمربع، مدیریت آموزش و پرورش ناحیه ۲ ارومیه ۳.۱۴ متر مربع، بخش انزل ۸.۶، سیلوانا ۳.۱۴ ، صومای برادوست ۷.۳۳ و نازلو ۵.۳ مترمربع به ازای هر دانش آموز است.
وی با بیان اینکه منطقه سیلوانا و مدیریت آموزش و پرورش ناحیه ۲ ارومیه از نظر سرانه فضای آموزشی وضعیت مناسبی ندارد، اضافه کرد: در حالی این آمار را شاهد هستیم که میانگین سرانه فضای آموزشی در کل استان در سال گذشته ۳.۹۹ بود که امسال به ۴.۲ مترمربع رسیده است.
فرماندار ارومیه با بیان اینکه برقراری عدالت آموزشی یکی از اولویتهای دولت چهاردهم است، ادامه داد: ارتقای سرانه فضای آموزشی از زیرساختهای لازم جهت تحقق توسعه عدالت آموزشی به شمار می رود.
وی با بیان اینکه لازم است مدارس کانکسی شهرستان ارومیه براساس زمان بندی تعیین شده جمع آوری شود، اظهار کرد: وجود مدارس سنگی و کانکسی بعد از گذشت بیش از ۴۵ سال در شأن ایران اسلامی نیست.
عماری گفت: تا پایان برنامه هفتم توسعه نباید کلاسهایی با تراکم بالای ۳۵ دانش آموز در استان وجود داشته باشد و ۸۰ درصد از مدارس باید مقاوم سازی شوند که برای رسیدن به این میزان، اقدامات زیادی لازم است.
وی با بیان اینکه شناسایی زمین مورد نظر جهت ساخت مدارس ایمن به جای کلاسهای کانکسی ضروری است، افزود: بخشداران در اسرع وقت نسبت به احصا نیازهای آموزشی و اختصاص زمین مناسب جهت توسعه فضای اقدام کنند.
۱۲۰ هزار دانشآموز در مدارس خیرساز آذربایجانغربی تحصیل میکنند
طبق آماری که رییس مجمع خیرین مدرسه ساز آذربایجان غربی در گفت وگو با خبرنگار ایرنا ارائه کرده است ۱۲۰ هزار دانشآموز در بیش از یک هزار و ۵۰۰ مدرسه خیرساز استان در حال تحصیل هستند.
علی آخوندیان افزود: ۶ هزار و ۵۸۱ کلاس درس با ۲۵ هزار میلیارد ریال هزینه صورت گرفته از سوی خیران از آغاز تأسیس این مجمع تاکنون احداث و تحویل دستگاه مربوطه شده است.
وی اضافه کرد: چهارهزار و ۲۰۰ فعال در حوزه مدرسه سازی در استان فعال هستند که ۵۰۰ نفر خیر مدرسه ساز و سه هزار و ۷۰۰ نفر همیار مدرسه ساز هستند.
آخوندیان ادامه داد: هم اکنون ۳۱۶ مدرسه با یک هزار و ۷۳۷ کلاس درس در حال احداث است.
رییس مجمع خیرین مدرسه ساز آذربایجان غربی بیان کرد: خیران مقیم خارج از استان هم تاکنون ۹۶ کلاس درس احداث و تحویل آموزش و پرورش کرده اند.
آخوندیان با بیان اینکه هزینه تمام شده احداث هر کلاس درس هم اکنون ۲۵ میلیارد ریال است، اظهار کرد: ۴۵ بانوی خیر مدرسه ساز هم در استان فعال هستند که تا کنون ۲۰۰ کلاس درس در قالب ۴۵ مدرسه احداث کرده اند.
وی ادامه داد: در شهرستانهای پیرانشهر، سردشت، ناحیه ۲ارومیه، شوط ، مرحمت آباد و خوی سرانه فضای آموزشی پایین بوده و این مناطق نیازمند احداث مدارس جدید است.
با وجود تلاش های صورت گرفته، در حال حاضر بخش عظیمی از دانش آموزان به ویژه در شهرهای بزرگ آذربایجان غربی، در شیفت های دوگانه تحصیل می کنند که این روند در بسیاری از کشورها منسوخ شده و باید این استان نیز به سمت توسعه فضاهای آموزشی و تبدیل شیفت های دوگانه به تک گانه حرکت کند که البته رسیدن به این هدف، راهی طولانی است که نباید در آینده نزدیک چشم داشتی در این خصوص داشته باشیم.
منبع: ایرنا
انتهای پیام/
پیشنهاد
-
ارائه «تخفیف» شهریه به دانشآموزان سمپادی دارای مشکلات مالی
-
اعلام نتیجه نهایی اولین آزمون استخدامی اختصاصی معلولان
-
بسیاری از خدمات ضروری بیماران تحت پوشش «بیمه» نیست
-
روند رو به رشد سهم هزینههای سلامت از سبد خانوار/ نگرانی از روند افزایشی «پرداخت از جیب» برای سلامت
-
۱۵ هزار میلیارد تومان اعتبار برای اشتغال ۶۰ هزار مددجوی بهزیستی
-
آغاز کارزار رسانهای والدآگاه؛ فرزند ایمن/تشکیل تیمهای پیشگیری از اعتیاد در ۳۹۰۰ محله
ارسال نظر