در آستانه هفته ملی سالمندان تشریح شد
لزوم ایجاد پلتفرمهای ویژه سالمندان و توجه به ارتقاء سواد دیجیتالی آنها
رییس دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور ضمن تشریح روزشمار هفته سالمندی، بیان کرد: «بهرهمندی عادلانه همه سنین از فناوری دیجیتال»، شعار جهانی این روز است و طی یکسال آینده با الهام از این شعار سعی در شناسایی خلاءهای موجود در کشور میکنیم و از دستگاههای اجرایی میخواهیم به آموزشها، ساختارها و اطلاعرسانیهایی که در حوزه فناوری دیجیتال برای سالمندان نیاز است ورود و برای آن برنامهریزی کنند.
به گزارش نیکوکار، حسامالدین علامه با اشاره به هفته سالمندان که از ۶ مهر آغاز و تا ۱۲ مهرماه ادامه دارد، بیان کرد: «بهرهمندی عادلانه همه سنین از فناوری دیجیتال»، شعار جهانی سازمان ملل و سازمان جهانی بهداشت برای این روز است و تا یکسال مورد توجه ویژه قرار میگیرد.
وی ادامه داد: بنابراین ما طی یکسال آینده با الهام از این شعار سعی در شناسایی خلاءهای موجود در کشور خواهیم داشت و از دستگاههای اجرایی میخواهیم که به آموزشها، ساختارها و اطلاعرسانیهایی که در حوزه فناوری دیجیتال برای سالمندان نیاز است ورود و برای آن برنامهریزی کنند. همچنین از شرکتهای خصوصی، سمنها، خیرین و استارتاپها درخواست داریم با رویکرد مبتنی بر بازاریابی اجتماعی به دنیای مناسبسازی و در دسترس قرار دادن دنیای دیجیتال و فناوریهای نوین برای سالمندان ورود کنند، زیرا سالمندان در شرایط همهگیری کرونا در خانه هستند و اهمیت دریافت خدمات آنلاین، ارائه خدمات داوطلبانه، آموزش آنلاین و مشاوره آنلاین و استفاده از شبکههای مجازی اختصاصی شده باید برای سالمندان فراهم شود.
رییس دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور با بیان اینکه این موارد نیازمند پلتفرمهای ساده، ایمن و اختصاصی شده و آموزش و توانمندسازی سالمندان است، اظهار کرد: از شروع روز جهانی سالمند پویش یکسالهای را با عنوان «من میتوانم؛ هیچوقت برای یادگیری دیر نیست» با دعوت همگانی به آموزش یک مهارت دیجیتال به سالمندان در نظر گرفتیم و از همه دستگاهها میخواهیم که در حیطه اجرایی، آموزش را از طریق مدیا یا حضوری فراهم و کمک کنند پلتفرمهای ساده و ایمن که مختص خدمات سالمندی به مخاطبان سالمند آن دستگاه باشد در هریک از دستگاههای اجرایی ایجاد شود تا سالمندان بتوانند از مزایای فناوری و دیجیتال و شبکههای ارتباطی به ویژه در این شرایط کرونا استفاده کنند.
علامه با تاکید بر اینکه در هفته سالمندی اقدامات این دبیرخانه برای یکسال آینده آغاز خواهد شد، روزشمار هفته سالمندی را تشریح کرد و یادآور شد: روز سهشنبه (۶ مهرماه) اولین روز هفته سالمند «رسانه، آگاهیبخشی، مطالبهگری، فرهنگ و گفتمانسازی» نام گرفته است. در این راستا از رسانهها درخواست داریم که بر روی موضوع ساخت پلتفرم شبکه اجتماعی اختصاصی و دوستدار سالمند کار کنند.
وی با بیان اینکه علی رغم اینکه شبکههای زیادی برای گروههای مختلف داریم، اما برای گروه سنی سالمند که اکنون ۱۰ درصد جامعه را تشکیل میدهند شبکه خاصی در صدا و سیما وجود ندارد، گفت: به خاطر کم توانیهای شناختی تدریجی که برای سالمندان حاصل میشود، احتیاج به اختصاصی شدن محتوای قابل ارائه در رسانهها است، ما هیچ برنامه مختص سالمندان در صدا و سیما باتوجه به شرایط سالمندان نداریم و لذا باید برنامه ثابت تلویزیونی روزانه برای سالمندان اختصاص پیدا کند.
علامه افزود: همچنین از عموم مردم میخواهیم که در این روز آموزش مهارت استفاده از رسانهها و شبکههای اجتماعی دیجیتال را به سالمندان بدهند. اگر از دوران میانسالی افراد این آموزشها را دیده باشند قطعا تا پایان عمر میتوانند از فناوری دیجیتال استفاده کنند اما سالمندان میتوانند حداقل تا سن ۸۰ سالگی با ممارست آموزش مقدماتی را دریافت کنند.
رییس دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور با اشاره به روز چهارشنبه (۷ مهرماه) که با عنوان «آموزش و توانمندسازی» نامگذاری شده است، گفت: در این روز از پویش دعوت همگانی به آموزش یک مهارت دیجیتال به سالمندان رونمایی میکنیم و مهارت کار با تکنولوژی نوین به ویژه رایانه و تلفنهای هوشمند و مناسبسازی آموزشهای مجازی برای سالمندان از نکاتی است که در این روز مورد تاکید قرار میگیرد تا در یکسال آینده دستگاهها در این زمینه برنامهریزی کنند. همچنین از عموم مردم خواسته شده تا مهارت دیجیتالی که کمک میکند سالمندان از فناوریهای نوین برای انجام امور روزمره زندگی استفاده کنند را به آنها آموزش دهند.
علامه در ادامه به روز پنجشنبه (۸ مهرماه) که «حمایتهای اجتماعی، رفاهی و اقتصادی» نامگذاری شده اشاره و خاطرنشان کرد: مراکز کارآفرینی و اشتغال با توجه به بازاریابی اجتماعی به گسترش استارت آپهای سالمندی و الگوسازی کسب و کارهای کوچک خانوادگی و محلی توجه کنند. همچنین نقش فناوری دیجیتال (سامانههای تعاملی) در شناسایی نیازهای سالمندان آسیبپذیر بویژه سالمندان زن تنها و ارائه خدمت به آنها از دیگر نکاتی است که باید در این روز موردتوجه قرار گیرد. همچنین از عموم مردم خواسته شده یک مهارت دیجیتال که همان استفاده از اپلیکیشنهای رفاهی، مالی و خدماتی است را به سالمندان آموزش دهند.
به گفته وی، جمعه (۹ مهر) نیز «سرمایه و مشارکت اجتماعی، خانواده و جامعه» نامگذاری شده است که نیاز به تهیه پلتفرم خدمات داوطلبانه و بانک زمان مبتنی بر الگوی بومی است و همچنین بحث انسجام و تقویت سمنهای سالمندی بویژه ایجاد شبکه سمنهای سالمندی مبتنی بر رهیافت توسعه محله محور در این روز موردتاکید قرار میگیرد؛ یکی از الگوهایی که در کشورهای در حال توسعه به ویژه در شرق آسیا با موفقیت انجام شده این است که در هر محله واحدهای ۱۰۰ نفره که ۷۰ درصد سالمند و ۳۰ درصد افراد خدمت دهنده باشند ایجاد میشود تا سالمندان قدرت حل مسئله یاد بگیرند و با همافزایی و آموزشی که میبینند راهکارهای محله و گروه خود را به دست آورند. امید است که شهرداریها و وزارت کشور نیز کمک کنند شبکه سمنهای سالمندی جا بیفتد.
رییس دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور با اشاره به روز شنبه (۱۰ مهرماه) که تحت عنوان «مراقبت و سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی» نام گرفته است نیز بیان کرد: نگاه ما این است که به نقش فناوری دیجیتال در دسترسی آسان سالمندان به خدمات آنلاین سلامت (سامانههای آموزشی و مشاورهای، نوبتدهی آنلاین، پرونده الکترونیک سلامت، سیستمهای هوشمند مراقبت از راه دور، سلامت همراه و خدمات سلامت در منزل) توجه شود.
وی با بیان اینکه یکی از نکات مهم که باید در این روز به آن توجه شود، آسیبی است که سالمندان به دلیل شرایط همهگیری کرونا با آن مواجه هستند (مانند آسیبهایی که در بحث مواجهه با سوگ از دست دادن عزیزان تجربه کردند یا به دلیل انزوای ناشی از قرنطینه با آن مواجه شدهاند)، گفت: پلتفرمهای مجازی سرگرمکننده برای سالمندان وجود ندارد و واقعیت این است که سالمندان آسیب روحی دیدهاند. در پژوهشی که توسط پژوهشکده مرکز آمار انجام شده نیز افزایش حالت انزوا، افسردگی و آسیبهای روانی گزارش شده است. لذا خواست ما این است که در برنامههای عمومی، سمنها و خانوادهها و دستگاههای متولی سلامت روانی و اجتماعی به ایجاد نشاط و امیدبخشی به سالمندان توجه کنند. در این روز از دستگاههای مرتبط خواسته شده که مردم مهارت استفاده از خدمت آنلاین سلامت را به سالمندان آموزش دهند. همچنین لازم است وزارت بهداشت سامانههای معتبر آموزش سلامت را برای اطلاعرسانی به سالمندان و خانوادهها معرفی کنند.
علامه در ادامه به روز یکشنبه (۱۱ مهرماه) که «قانونگذاری، سیاستگذاری و راهبری امور سالمندان» نامگذاری شده اشاره کرد و افزود: لازم است در این روز به بحث تخصیص منابع پایدار برای عملیاتی شدن سند ملی سالمندان کشور و اختصاص فصلی مجزا از برنامه هفتم توسعه به موضوع بحران سالمندی جمعیت و چالشها و نیازهای جامعه سالمندی توجه ویژه شود. در این راستا از فراکسیون اجتماعی و بهداشت مجلس میخواهیم به بحث خلاهای قانونی که در اجرای خدمات سالمندی وجود دارد توجه کند. همچنین از مردم خواسته شده به بحث آموزش استفاده از فناوری برای مشاوره آنلاین حقوقی به سالمندان و معرفی یک سامانه معتبر آشنایی با قوانین حمایت از سالمندان اقدام کنند که لازمه آن این است که دستگاههای مرتبط سایتهای معتبر را معرفی کنند.
رییس دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور همچنین درخصوص روز دوشنبه (۱۲ مهرماه) با عنوان «محیط دوستدار سالمند» بیان کرد: در این روز دسترسی و توسعه خدمات مجازی و مبتنی بر مکان و طراحی نرمافزارهای اختصاصی و دوستدار سالمند مورد توجه است و از مردم خواسته شده استفاده از سرویسهای آنلاین و سامانههای تعاملی را به سالمندان آموزش دهند.
وی ابراز امیدواری کرد که هفته و روز ملی سالمندان، فرصتی برای ایجاد عزم ملی بویژه قوای سهگانه، برای برطرف کردن چالشها و نیازهای سالمندان باشد و بخشهای خصوصی و عمومی نیز بیشتر از گذشته به مسئولیت اجتماعی خود در قبال سالمندان عمل کنند و همچنین جامعه و خانوادهها نیز از این فرصت برای تغییر نگاه به سالمندان و توسعه تکریم، منزلت و احترام سالمندان که برکتهای زندگی هستند بهره ببرند.
منبع: ایسنا
انتهای پیام/
پیشنهاد
-
ارائه «تخفیف» شهریه به دانشآموزان سمپادی دارای مشکلات مالی
-
اعلام نتیجه نهایی اولین آزمون استخدامی اختصاصی معلولان
-
بسیاری از خدمات ضروری بیماران تحت پوشش «بیمه» نیست
-
روند رو به رشد سهم هزینههای سلامت از سبد خانوار/ نگرانی از روند افزایشی «پرداخت از جیب» برای سلامت
-
۱۵ هزار میلیارد تومان اعتبار برای اشتغال ۶۰ هزار مددجوی بهزیستی
-
آغاز کارزار رسانهای والدآگاه؛ فرزند ایمن/تشکیل تیمهای پیشگیری از اعتیاد در ۳۹۰۰ محله
ارسال نظر